Songlines Station, SA

  • Sector
    • Residential & Off-Grid/Zero Carbon

Dsquared were appointed to establish design startegies and assist with the final building and services design to create a new detached home which could operate completely of-grid from any connected utility services.


The building design was optimised using computer simulation software to provide the lowest possible energy footprint whilst maximising daylight access, views and indoor environment comfort.


Sustainability infrastructure of energy supply, water supply and recovery, and waste management was designed without the need for any connected external services.


The property is to be located in a remote location high on Sellicks Hill, SA, with expansive views over the Fieurieu Peninsula. The house design incorporated an optimised facade design that maximised these views whilst controlling solar gain and glare, and with openable elements allowing the property to be naturally ventilated and nigh-cooled.

Related Projects